HEMA wordt hard geraakt door de coronacrisis. Winkels in het buitenland zijn gesloten en in Nederland is er minder winkelend publiek.
De warenhuisketen vecht voor zijn voortbestaan en wil de helft minder huur betalen voor zijn panden. Ook personeel en leveranciers moeten inleveren.
De financiële positie van HEMA was al niet florissant. Ook zónder coronacrisis.
De coronacrisis duwt HEMA naar de rand van de afgrond. De warenhuisketen vraagt huurkorting aan verhuurders en offers van het personeel.
Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een brief die topman Tjeerd Jegen afgelopen week heeft gestuurd aan de verhuurders van panden. HEMA betaalt maandelijks zo’n 13 miljoen euro aan huur, maar kan in april en mei slechts de helft daarvan voldoen, zo staat in de brief.
Het personeel moet ook inleveren. In overleg met de vakbonden zijn loonsverhogingen opgeschort en vervalt de reiskostenvergoeding. Uren die werknemers minder werkten dan in hun contract staat, zouden in maart komen te vervallen. Dat gaat nu niet op. De uren moeten worden ingehaald.
HEMA heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.
Tegelijk zijn "alle lopende investeringen, zoals verbouwingen van winkels stopgezet", zei een filiaalmanager tegen het FD. Sommige orders worden teruggedraaid. "Er is zelfs overwogen om de bestellingen van paaschocolade te annuleren", aldus een manager tegen de krant.
HEMA betaalt leveranciers later
Ook leveranciers kregen vorige week middels een brief van Jegen te horen dat het bedrijf zijn betalingstermijn verlengt, schreef NRC. Obligatiehouders is geen offer gevraagd, maar hen werd te verstaan gegeven dat het management even geen tijd voor ze heeft.
Het beantwoorden van vragen van geldschieters "heeft op dit moment niet onze prioriteit", tekende het FD op. Dat neemt niet weg dat de volgende betaling op HEMA-obligaties op stapel staat. Op 15 april moet de winkelketen 9 miljoen euro rente betalen.
HEMA torst forse schuld mee
HEMA, dat sinds anderhalf jaar eigendom is van miljardair Marcel Boekhoorn, verkeert al lange tijd in een benarde financiële positie. De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde het bedrijf op met een schuld van 750 miljoen euro. De warenhuisketen is daarom jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.
Kredietwaardigheidsbureau Moody's verlaagde de rating voor HEMA afgelopen december.
HEMA verkocht afgelopen jaar 17 panden voor een onbekend bedrag aan supermarkt Jumbo. Maar de vraag is of dat soelaas biedt.
Zeker nu de coronacrisis erbovenop komt. Als gevolg van de overheidsmaatregelen zijn ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje gesloten.
In Nederland keldert de omzet naar schatting van analisten van Everest Research zo'n 30 tot 40 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, zo meldde NRC afgelopen week.
Er loopt fors minder publiek door de winkelstraten maar anders dan bijvoorbeeld C&A en H&M die hun deuren hebben gesloten, is HEMA open. "Omdat HEMA een cruciale rol speelt in de maatschappij", zei een HEMA-woordvoerder tegen NRC. "Waar ga je anders babyspullen kopen?"
Lees meer over HEMA:
7 dingen die je misschien niet weet over HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn
HEMA huurde rechercheur in om 18-jarige hotdog-hamsteraar te ontmaskeren
HEMA verkoopt per ongeluk een trui met extreemrechts symbool – en haalt ‘m direct uit de handel
HEMA wil de VS en Canada veroveren – en mikt daarbij op deze 3 strategieën